Fantasy, flickor och hamstrar

Publicerad 2015-09-21 14:36:00 i Jennie,

Jaha Karin, nu är väl sommarlovet slut, antar jag. Tänkte att vi kunde inleda den här terminen(?)/säsongen(?)/årstiden(?) med att gå igenom vad vi är taggade för på bokmässan. Ok? Jag börjar!
 
Som du vet läser jag den här terminen en liten kvällskurs i fantasy. Såklart är det jättespännande att verkligen gräva ner sig i en specifik genre och se vad den har att erbjuda. Det tråkiga är att man också blir otroligt medveten om genrens negativa aspekter. Ett sådant problem - som fantasy såklart har gemensamt med många andra genrer - är sexismen. Det är så depprimerande att en genre som så ofta avviker från verkligheten alltid så stenhårt håller fast vid en historisk aspekt: kvinnor hade det ännu pissigare förr. Majoriteten av kvinnorna, om det ens existerar kvinnor, ska leva och behandlas som de gjorde förr, gärna lite värre. När detta kritiseras får man höra det är HISTORIA, DET VAR SÅ DET GICK TILL! Män som skiter på sig på slagfältet är däremot inte lika viktigt. Om dessa människor på fullaste allvar tror att drakar och magi existerade förr vågar jag inte ens spekulera i. 
 
Såklart finns det undantag, som visar på - den manliga - författarens stora genusmedvetenhet. Jag talar såklart om Den Starka Flickan. Den starka flickan avviker från fantasyvärldens typiska kvinnor. Hon är en krigare! Hon tycker om vapen! Hon dödar utan att känna skuld eller äckel! Hon förkastar världens feminina flickor, hon föraktar dem. Hon är inte lika svag som dem! I kort hår och ett vapen i sin hand glider hon runt och gör det ingen annan klarar. Ja, hon inte bara beteer sig som en man, hon klär sig som en man! Allra helst ska hon ännu inte ha kommit in i puberteten, för puberteten innebär bröst och bröst gör en till en kvinna.Vilken tur att dessa författare kan - utöver alla andra manliga karaktärer - ge oss en ännu plattare och ännu manligare karaktär - men med kvinnliga pronomen och ett kvinnligt namn. 
 
Därför är jag väldigt nyfiken på seminarium som "Feminism, framgång … och fantasy!" eller monterprogram som "En fantasyserie med lyckad genusbalans". Kommer jag bara få se ytterligare exempel på Den Starka Flickan eller kommer den litteratur som visas upp faktiskt erbjuda något nytt? Det återstår att se!
 
Det finns också en del aktiviteter som behandlar andra aspekter av fantasy, och såklart fantasyfria punkter om genus. Min preliminära planering är, föga förvånande, starkt inriktad på barn- och ungdomslitteratur. Jessica Schiefauer, vars bok Pojkarna jag tidigare nämnt i den här bloggen, är till exempel aktuell med en ny bok. Det finns också en del om flickan som jag ska försöka klämma in såsom seminarierna "Flickor i barnlitteraturen" och "Arga flickor i bilderboken". Flickforskning kan man ju aldrig få nog av. På temat HBTQ har jag hittat seminariet "HBTQ i ungdomsboken"... vilket ju också känns göttigt. 
 
Vad mer? Det finns en del om klass i barn- och ungdomsboken. Douglas Foley är där och pratar om bland annat Bårhuset som jag fick vara med och korrekturläsa under min praktik, så det skulle ju vara kul att spana in just därför! Ebba Witt-Brattström är där, så något med henne måste man väl ta sig tid att se. Susanna Alakoski och Yvonne Hirdman är andra namn som återkommer. Min favoritförfattare från barndomen, Pia hagmar, är där och pratar om hästboken. "Konsten att skriva herstory" lockar, liksom "Feminist cartoons". Och SÅKLART får vi inte glömma "Hamstern i barnboken", vilket är en precis lagom sjuk grej att fokusera på.
 
Nej, nu har jag faktiskt inte tid längre. Ser fram emot att läsa dina planer, jag tror de skiljer sig en del från mina! Puss
 

Om

Min profilbild

Jennie/Karin

Hörru du! Du bor jävligt långt ifrån mig, vi måste snacka! [email protected]

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela